Az allergiás szem- és orrtünetekről

 

Az allergiás szem- és orrtünetekről

Orrfújásról készült látványkép

Évről évre ismétlődő, kellemetlen tünetekkel járó probléma az egyre gyakoribbá váló szénanátha, orvosi nevén az allergiás rinitisz (rhinitis). Lényege az allergiás orr- és szemtünetek jelentkezése, melyek a nyálkahártyák allergiás eredetű gyulladásának következményeképpen alakulnak ki. Tüsszentést, orrdugulást, orrviszketést, orrfolyást, szemvörösséget, könnyezést, és számos egyéb, a mindennapi tevékenységet zavaró tünetet észlel a beteg. Bár maga a szénanátha nem tartozik az életet veszélyeztető állapotok közé, évről évre mérhetően nő a betegek száma. Sok esetben szezonális tünet, főként a virágzáshoz, a különböző pollenek megjelenéséhez társítható, de előfordul egész évben aktív (ún. perenniális) változata is, amely nem a pollenekkel kapcsolatos.

 

A szénanátha jellemző tünetei

•  Tüsszentés
•  Orr, szem, szájpadlás, esetleg a fül viszketése
•  Orrfolyás
•  Váladékcsorgás az orrgaratban
•  Orrdugulás
•  Szagérzékelés zavara
•  Fejfájás
•  Fülfájdalom
•  Könnyezés
•  Szemvörösség
•  A szem váladékozása
•  Fáradtságérzés
•  Álmosság
•  Rossz közérzet

Egyéb kapcsolódó tünetek

•  Akut vagy krónikus melléküreg-gyulladás
•  Középfülgyulladás
•  Alvászavar, légzéskimaradás
•  Szájpadláson észlelhető tünetek
•  Fülkürtben jelentkező tünetek, problémák

 

Hogyan diagnosztizálható?

 

• Allergiás bőrteszttel (túlérzékenységi teszt), melynek során az alkar bőrére felvitt speciális allergénekkel szemben     kimutathatóak azonnali érzékenységi reakciók
• Egyéb speciális laboratóriumi vizsgálatok segítségével – pl. fluoreszcens enzim-immunoassay, vérből kimutatható össz IgE (immunoglobulin E) mennyiség
• Vérképben a fehérvérsejtek közül az ún. eozinofilok aránya is utalhat allergiára. E két utóbbi vizsgálat önmagában nem döntő, de hasznos információt ad a társuló tényezőket illetően
• Képalkotó vizsgálatokkal nyerhető adatok: a melléküregek röntgen-, CT- vagy MR-vizsgálata

 

A szénanátha lehetséges kezelési eljárásai

 

Az allergiás rinitisz kezelésére számos módszer ismeretes, ezek 3 nagyobb csoportba sorolhatóak.

Az allergének lehetséges elkerülése

Olyan lakókörnyezet, élettér kialakítása, ahol kevés, vagy egyáltalán nincs jelen a virágpor, a pollen, a háziporatka, vagy a penész.

Gyógyszeres kezelés

Hasznosnak bizonyulnak az orrdugulást gátló szerek, antiallergiás készítmények, preventív, tehát megelőző hatású készítmények, erős hatású gyulladásgátlók. Ezek lehetnek szájon át alkalmazott készítmények, vagy az orrüregben alkalmazásra kerülő sprayk, illetve szemcseppek.

Immunterápia

Ez a módszer főleg akkor alkalmazandó, ha a szénanátha súlyos tünetekkel jár, vagy egyéb életmódi- és gyógyszeres terápiára nem vagy kevéssé reagál a szervezet. Sok esetben a módszereket egymással kombinálva alkalmazzák.

 

Háttér

Amerikában (USA) a szénanátha gyakorisága 3-19%, évente mintegy 30-60 millió beteg érintett. Az esetek igen jelentős arányában, 80%-ban az első tünetek már 20 éves kor alatt jelentkeznek.

Világszerte észlelhető, hogy a gyakoriság enyhén ugyan, de emelkedik. Felnőtteknél ez 10-30% közötti, gyermekek esetén 40%-os nagyságrendben mozog. Érdekes felismerés, hogy a gyermekkori (súlyos) szénanátha Afrikában és Latin-Amerikában a leggyakoribb.

Maga a betegség nem veszélyezteti az életet (kivéve a súlyos asztmát, anafilaxiát), de társulhat más problémákkal, melynek következtében az életminőség – akár jelentős mértékben is – romolhat. Társulhat hozzá pl. középfülgyulladás, fülkürt-probléma, orrpolip, allergiás kötőhártyagyulladás, bőrgyulladás. Okozhat esetleg tanulási nehézségeket, alvászavart, fáradtságérzést is a gyermekeken.

A fáradtságérzés, álmosság, rossz közérzet miatt lehet jellemző az életminőség romlása, csökken az iskolai teljesítmény, nő az iskolából vagy munkából kieső napok száma, több a közlekedési baleset. 1996-2002 között az USA-ban a szénanáthával kapcsolatos egészségügyi kiadások aránya 5,3 millárd dollárról 11,58 milliárdra növekedett. Vizsgálták a rassz, nem és életkor befolyásoló hatását is: a rassz nem igazán jellemző, a nemek között gyermekkorban gyakoribb kisfiúkon, de felnőttkorra kiegyenlítődik az érintettség. Életkor szerint, ahogy említettük, 20 éves kor alatt az első tünetek jelentkezése 80%-ra tehető.

Ha a betegség kórtörténetét nézzük, fontos szempont a tünetek természete, tartama, milyen tényezők váltják ki, a beteg mennyire reagál a kezelésre, milyen társult betegségek, tünetek jellemzőek, a családban milyen arányú volt a szénanátha előfordulása, a környezeti tényezők, foglalkozási ártalmak hogyan befolyásolják azt.

Szezonális szénanátha
Általában a virágpor-pollenek és kültéri penészgombák okozzák.

Milyen pollenekkel kell számolnunk?
Magyarországon az OKI (Országos Környezetegészségügyi Intézet) végzi a heti rendszerességű pollennyilvántartást és közzéteszi a lakosság számára a mért adatokat, a pollenterhelés alakulását. Ebben a listában a leggyakoribbnak ítélt pollenek szerepelnek:

Barkás fák (mogyoró, éger, nyár, fűz, nyír stb.)
Pázsitfűfélék (Poaceae)
Útifű (Plantago)
Csalánfélék (Urticaceae)
Kenderfélék (Cannabaceae)
Libatopfélék (Chenopodiaceae)
Üröm (Artemisia)
Parlagfű (Ambrosia)
Gombák (Alternaria, Cladosporium)

Egyéb allergének

Háziporatka
Voltaképpen e megnevezés két atkafaj levegőben szálló mikroszkopikus méretű széklet-töredékeit jelenti. Ez az ürülék belélegezve a jellegzetes allergiás tüneteket okozza.

Házi kedvenceink
Az állati szőrök közül leggyakoribb allergén a macskaszőr, ritkábban okoz problémát a kutya, a tengerimalac, vagy az aranyhörcsög. Ha a lakásban állati bőrök vannak (pl. medvebőr, szarvasbőr, stb.) ez is közrejátszhat, hasonlóképpen egyes madarak tollazata (galambok, papagájok, stb.)

Egyéb állatok
A rovarok közül a csótányok, ill. az emlősök között egyes rágcsálók szőre okozhat még szénanáthát. Ez főleg a nagyvárosokban, a sűrűn lakott területeken lehet veszélyforrás.

A szénanátha más típusai
Egyes élelmiszerek fogyasztása is okoz szénanáthás tünetet, gyomor-bélrendszeri, vagy bőrtünetekkel kombinálódva. Foglalkozási ártalomként is előfordulhat, pl. állatorvos, laboratóriumi dolgozó, állattenyésztő, stb., vagy akik latexszel, fűrészporral dolgoznak, illetve egyes vegyületekkel való érintkezés alkalmával is kialakulhatnak szénanáthás tünetek.

Elkerülhetjük-e a kültéri polleneket, a virágport?
Miután a virágpor a szabadban meglehetősen magas koncentrációban van jelen virágzási időszakokban, ezt nehéz elkerülni. Jellemzően magasabb a pollenkoncentráció a száraz, meleg nyári, szeles napokon. Amit tehetünk: a lakás ajtajait, ablakait zárva tartjuk, hasonlóképpen az autó ablakait, használjunk légkondicionálót, vagy a szabadban való tartózkodást követően zuhanyozzunk le.

Beltéri allergének
A háziporatka esetén fontos az ágy, a matrac, párnák, paplanok gyakori tisztántartása, speciális szűrővel ellátott huzatok alkalmazása. Legalább 2 hetente cserélni kell az ágyneműt. Szintén fontos a lakás gyakori és alapos porszívózása, főként a szőnyeg, szőnyegpadló esetén. Ha lehetőségünk van rá, távolítsuk el a lakásból ezeket. Egyes vegyszerek elpusztítják az atkákat, de ez a hatás nem túl erőteljes. A száraz levegő nem kedvez az atkáknak, így ezzel is segíthetünk bizonyos mértékben.

Amennyiben allergiás reakció figyelhető meg a házi kedvenceket illetően, célszerű megválni tőlük, illetve eleve nem javasolt kutyát, macskát, madarat tartani otthon. Ha valaki nem szeretne kedvencétől megválni, akkor célszerű azt olyan helyiségben tartani, ahol kevés a bútor, nincsen szőnyeg, tehát hidegburkolat van. A macskaszőr-allergia ellen hatásos lehet az ún. HEPA-filter alkalmazása, és az állat heti fürdetése. Ha csótány van a lakásban, rovarirtást kell végeztetni. Foglalkozási ártalom esetén maszk, porálarc alkalmazása szükséges.

 

 

A KÉSZÍTMÉNYEKET (TALEUM® SZEMCSEPP, TALEUM® ORRSPRAY) KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!
ORVOSI RENDELVÉNY NÉLKÜL IS KIADHATÓ GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MINDKETTŐ (VN).

Taleum® 20 mg/ml oldatos szemcsepp
A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-4037/01, 10 ml • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info@pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. augusztus 30. Készült az OGYI 27765/55/09 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

Taleum® 22 mg/g oldatos orrspray
A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-3798/01, 15 g • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info@pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. május. Készült az OGYI/48510/2011 és OGYI/13756/2012 sz. betegtájékoztatók alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.


© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!