Pollenallergiák és a klímaváltozás

 

Pollenallergiák és klímaváltozás

Klímaváltozást illusztráló kép

A világszerte terjedő pollenallergia minden országban komoly népegészségügyi probléma. Jelenleg kevés adattal rendelkezünk arra nézve, hogyan függ össze e jelenség a klímaváltozással. A nemzetközi kutatócsoport cikke azt elemzi, milyen következményekkel járhat a klímaváltozás a virágporokra mutatott allergiát illetően. Elsősorban a parlagfű hatásait elemezték (Ambrosia artemisifolia) Európa területén. Számítógépes modellezés révén vizsgálták, hogy változik a jövőben a parlagfű elterjedése Európában, ezt társították a jövő prognosztizált népességi adataival. Több tényezőt és többféle modellt vettek figyelembe, külön hangsúllyal az üvegházhatásra, és a parlagfű lehetséges terjedésére.
A modellezés eredményei szerint 2041-2060 körül a parlagfűvel kapcsolatos érzékenység, allergia a jelenleginek több mint kétszeresére emelkedik Európában. (kb. 77 millió embert érint majd). A jelenleg is legérintettebb országokon kívül (Magyarország, balkáni országok) jelentősen fog emelkedni a pollenérzékenység eddig kevéssé érintett országokban, pl. Németország, Lengyelország, Franciaország területén is.  A magasabb pollenkoncentráció és hosszabb pollenszezon miatt a szénanáthás tünetek is súlyosbodni fognak. A modellezés inkább (66%-ban) a klímaváltozás várható hatásait vette figyelemben, kisebb arányban magának a parlagfűnek a terjedését.

 

A Müncheni Műszaki Egyetem kutatói szerint a jövőben Reykjaviktól  Tesszaloniki-ig az allergiás betegek magasabb pollengyakoriságnak lesznek kitéve. “Már ma is érzékelhető, hogy a nagyvárosokban magasabb a hőmérséklet, szárazabb és szennyezettebb a levegő. A többmilliós urbánus életközösségekben, megapoliszokban átlagosan 1-3°C-kal magasabb a hőmérséklet, mint a környező területeken. A CO2- és a szennyezettség szintje is jóval magasabb, mint vidéken. Érdekes módon az ózon (O3) szintje viszont a nagyvárosokat övező területen magasabb.” A klimatológus kutatók úgy vélik, hogy a nagyvárosokat érintő változások a jövőben a vidékinek számító területeket is el fogják érni. (C. Ziello, T.H. Sparks és munkatársaik: Changes to airborne pollen counts across Europe, PLoS ONE, http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0034076)

 

A kutatók szerint a legnagyobb probléma azon országok bekerülése az érintettek körébe, ahol eddig nem, vagy kismértékű problémát jelentett a parlagfű okozta pollenallergia, szénanátha. Hangsúlyozzák, hogy modellkísérletük alapján minden érintett országban megfelelő környezetvédelmi intézkedéseket kell tenni a parlagfű-invázió meggátlására.

Az ábra a modellkísérletek eredményét mutatja: a pollenérzékeny népességszámok növekedését illetően, Európában.

forrás: GISCO Eurostat (European Commission). Administrative boundaries © EuroGeographics © UN-FAO © Turkstat.

 

múlt és jövőt megmutató klímaváltozás térképe

 

 

A KÉSZÍTMÉNYEKET (TALEUM® SZEMCSEPP, TALEUM® ORRSPRAY) KERESSE A GYÓGYSZERTÁRAKBAN!
ORVOSI RENDELVÉNY NÉLKÜL IS KIADHATÓ GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MINDKETTŐ (VN).

Taleum® 20 mg/ml oldatos szemcsepp
A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-4037/01, 10 ml • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info@pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. augusztus 30. Készült az OGYI 27765/55/09 sz. betegtájékoztató alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.

Taleum® 22 mg/g oldatos orrspray
A forgalomba hozatali engedély száma: OGYI-T-3798/01, 15 g • A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft., 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. • Info tel.: 06/26 340 594, e-mail: info@pannonpharma.hu • A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. május. Készült az OGYI/48510/2011 és OGYI/13756/2012 sz. betegtájékoztatók alapján. • Amennyiben termékeink alkalmazása során „nemkívánatos hatást, mellékhatást” észlel, kérjük, jelezze a mellekhatas##kukac##pannonpharma.hu e-mail címen, vagy a +36 20 923 5882 telefonszámon.


© PannonPharma Kft., 2018.
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót,
vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!